"DARUJMO OSMIJEH"


Ovaj projekt provodi se već dugi niz godina u predbožićnom razdoblju  i uključuje umjetničku radionicu u kojoj sudjeluju roditelji, braća i sestre, djedovi i bake. U radionici se izrađuju simbolični darovi koje s prijateljima iz OŠ "Vladimir Nazor" i PŠ Većeslavec i PŠ Đurđic dijelimo na gradskim ulicama i u različitim ustanovama. Podijelili smo bezbroj poruka mira i dobili neizmjerno puno osmijeha koje su nam uzvratili naši građani. Svaki taj osmijeh nas je obogatio, ispunio mirom i zadovoljstvom.


"LIVING PEACE"


Međunarodni projekt kojemu je inicijator škola El Rowand American Collage u Kairu. U projekt je uključeno 80 škola iz cijeloga svijeta, a iz Križevaca uz naš vrtić uključene su i osnovne škole "Ljudevit Modec" i "Vladimir Nazor". Cilj projekta je potaknuti djecu na razmišljanje o važnosti mira u svijetu, živjeti i širiti kulturu susreta i dijaloga kao jedinog pravog puta do mira te stvarati mrežu povezanosti gradeći međuljudske odnose i međusobnu suradnju. Među mnogobrojnim kandidatima iz čitavom svijeta, dvoje djece iz našeg vrtića imala su čast postati mali ambasadori mira i to 2015.g. i 2017.g.


„LANAC MEĐUGENERACIJSKOG PRIJATELJSTVA ZA MIR"


Projekt koji daje novu ulogu starijim članovima obitelji uključujući ih u odgojno-obrazovni proces kroz grafičke-slikarske te zanatske radionice i prezentiranje blagdanskih tradicija, igara...

Među brojnim inicijativama projekta najvažnija je priredba koja se odvija za Božić s umjetničkim točkama i sudjelovanjem svih generacija: vrtić, osnovna i srednja škola, starije osobe. Trenuci su druženja u toplom međugeneracijskom ozračju.  


"JEDAN VRT ZA SVAKO DIJETE, PUNO VRTOVA ZA MNOGU DJECU”


povodom EXPO-a 2015. u Milanu

Međunarodni projekt koji je realiziran u suradnji s gradom Brescia. S iskustvom vrtova nastoji se potaknuti direktan odnos djeteta sa svijetom prirode i razvijati svijest da je uzgajanje biljaka i njihovih plodova „hrana“ za um i tijelo koje raste.

Ciljevi:

  • Kod djece putem konkretnih i činjeničnih iskustava promicati i stvoriti spoznaje da zemlja daje plodove koji rastu i utječu na rast djece.
  • Razmišljati o tome da zemlja određenog podrijetla daje razne povrtne kulture i voće, a ujedno je dio svijeta u kojem živimo.
  • Razvijati uzajamne odnose u generacijskoj razmjeni koja doprinosi obogaćivanju odnosa dječjeg rasta.
  • Promicati spoznaju da svojim radom djeca emotivno proživljavaju iskustva proizvodnjom hrane (povrće, aromatične biljke, uzgoj voća…), koja se obnavlja i ostaje za generacije koje dolaze. Dakle, vrt kao didaktička radionica.
  • Uključiti stručne osobe koje pomažu u ostvarenju  projekta svojim znanjem, iskustvom, vještinama i tako omogućuju širenju spoznaja i povezivanju stručnog, teorijskog dijela s konkretnim radom u vrtu i voćnjaku.
  • Prepoznati važnost međugeneracijskih odnosa koji vežu djecu sa starijim osobama (bake i djedovi). Oni će kroz svoju podršku znati prenijeti koliko je važno koristiti i cijeniti zemlju.
  • Djeca u kontaktu sa zemljom imaju priliku otkriti i cijeniti životni ciklus.

Briga o prirodnom okolišu doprinosi razvijanju osjećaja za lijepo, poštivanje prirode, iznenađenje i čuđenje kod rasta biljaka. Konkretna iskustva u vrtu, voćnjaku i jezeru. Svakodnevnom brigom kroz igru djeca se osjećaju odgovorna i velika.Razumiju utjecaj prirodnih pojava (sunce, kiša) za uspješnost ili neuspješnost uzgoja neke biljke.

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.