Svake se godine tijekom listopada obilježavaju Dani zahvalnosti plodove zemlje.
Najviše se vesele djeca predškolske dobi jer tada imaju priliku samostalno mijesiti i izrađivati vlastiti kruh ili pecivo. Oblikuju ga prema vlastitoj želji, malim spretnim ručicama gnječeći i razvlačeći komade tijesta koje su im odgojiteljice ove godine dijelile. Nakon pečenja u vrtićkoj kuhinji, vlastiti pečeni kruh djeca mogu jesti ili nositi s ponosom kući gdje će ga podijeliti s ukućanima.
Dani zahvalnosti provlače se cijeli tjedan i djeca imaju priliku naučiti sve o procesu od zrna do finalnog proizvoda – kruha. Osim toga, djeca se upoznaju s različitim plodovima zemlje, uglavnom jesenskim (povrće, žitarice, bilje).
Likovno su se izražavali na samu tematiku, čitali priče i provodili dramatizacije, pjevale pjesmice („Pekar“, „Mlin“), usvajala su nove pjesmice i recitacije s tematikom zahvalnosti za plodove zemlje, koje su bile prezentirane ostalim odgojnim skupinama k za vrijeme blagoslova kruha svećenika Stjepana Sovičeka.
Pritom ne treba zanemariti ni poruku o važnosti zdrave prehrane.
Izradili smo i vlastite “pekarske” kape.
Ciljevi su bili upoznati djecu s procesom nastajanja kruha, približiti im blagovanje i važnost kruha kao duhovnoj i životnoj snazi te ukazati na važnost zdrave prehrane i tradicije kruha.
Posebnu pažnju smo posvetili blagovanju kruha/ peciva. Za razliku od jedenja/konzumacije blagovanje je mali obred gdje uz lijepo uređeni stol svi prisutni izriču zahvalnost za hranu i za zajedništvo.
Ujedno smo našim pecivima počastili naše susjede u Domu za starije i nemoćne osobe Novak čime smo pokazali nesebičnost i brigu za starije osobe. To je bila prilika za radost darivanja.
Važno je takve navike stvarati u naše djece, od njihove najranije dobi.