Ljeto, sunce, voda...Djeci najomiljenije doba godine uz aktivnosti s ledom savršen su način za igru, učenje, istraživanje, a ujedno i dobar način da se rashlade tijekom toplih ljetnih mjeseci pripremom ukusne limunade.

111

2

3

4

Kroz istraživačko- spoznajne aktivnosti djeca su razvila spoznaju o agregatnom stanju vode, u kojim uvjetima se voda pretvara u led, imali su mogućnost promatrati led povećalom i kroz mikroskop, otkrivati topljivost leda( u čaši sa toplom i u čaši sa hladnom vodom) te samostalno donositi zaključke, otkrivati što se događa s kockicom leda ako ju držimo na našem dlanu i što je posljedica toga, promatrati kako mijenja svoj oblik i svojstva, samostalno sudjelovati u izvođenju pokusa sa ledom i soli...

„Šareni led“- likovna aktivnost: posude za led napunili smo vodom i u njih stavili prehrambene boje i drveni štapić te stavili u zamrzivač preko noći. Slikanje ledom je nepredvidiva ali vrlo izazovna aktivnost budući da se komadići leda slobodno kreću po podlozi i teže ga je kontrolirati. Prilikom slikanja po papiru možemo promatrati kako se led topi ostavlja šarene tragove.

5

6

„Zaleđene igračke“ – sitne igračke stavili smo u posude s vodom i stavili u zamrzivač preko noći. Djeci su bili ponuđeni čekići i prilika da se probiju do svoje nagrade koja je okovana ledom. Uz puno pažnje,  strpljenja, međusobnog dogovaranja, čekanja na red svako dijete dobilo je priliku da uloženim trudom i naporom dođe do željene igračke.

Zaključili smo kako je led pozitivno sredstvo koje ima veliku vrijednost u dječjoj igri a pri tome izaziva veliko oduševljenje. Aktivnosti vezane uz njega potiču djecu na razvoj koncentracije, strpljivosti, zadovoljavaju dječju radoznalost, potiču na istraživanje, usvajanje i razvoj novih spoznaja...

777

888

999

O nama

Dječji vrtić Zraka sunca započeo je s radom 1995. godine u Križevcima. Ima 4 mješovite vrtićke skupine i jednu jasličku skupinu.